Verdens største passagerfly er blevet kritiseret for at være et dyrt prestigeprojekt. Udsigterne til at flyet tjener sig hjem er lange, men hos Airbus er der ingen tvivl om succesen.
"380’eren ER en succes", siger Stefanie von Linstow, Aircraft Interiors Marketing Manager hos Airbus med eftertryk. "Vi får fantastisk feedback fra vore kunder. Den er ekstremt populær blandt passagererne, og derfor også hos flyselskaberne. De tjener flere penge, fordi de får lavere omkostninger pr. passager, en højere billetpris og endda også en øget load factor. Simpelthen fordi folk gerne vil flyve med Airbus 380", forklarer hun.
Over 12 millioner passagerer har indtil nu siddet ombord på et af de 59 eksemplarer af Airbus 380, der flyver rundt i verden. Flere vil komme til, for målet er, at Airbus skal spytte fire nye maskiner ud hver måned, og det mål er man meget tæt, fortæller Nina Ohlerich, manager communications hos Airbus i Hamburg.
Langt til break-even
En ting er dog at være et flot, fin, populær og god for kunderne. Noget andet er, om flyet er en god forretning for Airbus. Så jeg forsøger at lirke lidt på låget, og spørge hvor mange fly der skal til for at projektet går i break-even?
"Det er et tal vi ikke siger offentligt", svarer Stefanie von Linstow kort.
Ikke længere i hvert fald. I 2005 var budskabet at Airbus skulle sælge 270 fly for at projektet gik i nul. Året efter steg det tal til 420 fly. Sidenhen holdt Airbus op med at give tal, men bekræftede dog, at tallet var steget yderligere.
Airbus 380 var dyr at udvikle. Budgetter blev overskredet, tidsrammer blev sprængt og kunderne brokkede sig højlydt. Det blev en dyr omgang for Airbus, og et kig på ordrebogen afslører, at pengene er ikke tjent hjem endnu.
For uanset hvilket af de tidligere offentliggjorte tal, så er der lang vej hjem. For indtil videre har Airbus kunne skrabe 244 ordrer ind, heraf 90 fra flyselskabet Emirates alene.
Fascinerende fly
A380 er et fascinerende fly. Langt mere end Boeings 787 Dreamliner og Airbus’ næste store projekt A350. Alene på grund af størrelsen tiltrækker den store fugl sig en enorm opmærksomhed.
Et kig ud i produktionshallerne er således også imponerende. At stå nedenunder kæmpeflyet, der er løftet op af blot tre overdimensionerede donkrafte, der selvfølgelig er en tand større end donkraften til min bil, men stadig efter samme princip.
Omkring mig går folk rundt som om det er det mest naturlige i hele verden at have alle disse mange tons fly hængende over hovedet. Så jeg er helt rolig, men dog imponeret over flyets enorme størrelse og det bliver ikke mindre af, at stå lige ret nedenunder kæmpebamsen.
Pomp og pragt
At kæmpeflyet stadig er en stor attraktion bliver understreget af, at hver gang et nyt selskab modtager et eksemplar, så sker det med pomp og pragt.
På den måde kunne Airbus ikke ønske sig nogen bedre ambassadør for deres produkter, men sandheden er, at markedet for det store fly er ikke er stort.
"Vi regner med en markedsandel på omkring syv procent til Airbus 380", siger Stefanie von Linstow.
Til gengæld understreger hun, så siver en række af de teknologier der er udviklet i forbindelse med A380 ned igennem produktlinien. På den måde kan flyproducenten kapitalisere på den store investering i forbindelse med Airbus 380 på andre af produkterne.
Så for Airbus er der ikke tvivl. Der er ikke bare et kæmpe fly, men også en kæmpe succes. Omend det ikke er nogen økonomisk guldgrube.
LÆS OGSÅ Ombord på Airbus 380 til New York