Med den 1446 m høje vulkan Snæfelljökull i ryggen, strande med hvidt sand foran sig, Atlanterhavet til højre og klipper i forskellige nuancer til venstre ligger Budir; Islands perle.
Det er en skøn køretur til Budir. Undervejs på den to-tre timer lange køretur fra Reykjavik bliver de modkørende biler færre og færre og vejene mindre og mindre, men da den knap 1500 meter høje og perfekt udformede Snæfelljökull vulkan dukker op i det fjerne, er man hurtigt klar over, at dette er optakten til noget stort.
Og Snæfellsness halvøen er da også noget særligt. På sådan en smuk islandsk sommerdag med varmegrader lige omkring tyve, høj sol og skyfri himmel er det uden diskussion et af de smukkeste steder på jorden. Selve byen Budir består ikke af mere end en kirke, en sandstrand og et hotel. Til gengæld er det Islands bedste hotel, der ligger her, og kombinationen af et godt køkken, flotte værelser og magiske omgivelser lokker turisterne til. Med god grund!
Hr. Fugl tager en æresrunde
De høje bjerge, der omkranser Snæfellsnes, har sporadiske pletter af is, som afløses af smukke vandfald, der dramatisk lader smeltet sne falde til jorden. Sandet er varmt som på en dejlig dansk sommerdag, solen skinner fra en skyfri himmel og vandet ser klart og indbydende ud. Men man skal dog ikke lade sig narre og smide al tøj og hoppe i uden videre, for Atlanterhavet er koldt selv om sommeren. Det er dog alligevel en fornøjelse at stå her med tæerne i det friske havvand og betragte den smukke natur.
Fuglene kredser i luften og med jævne mellemrum tager de nogle dramatiske dyk fra flere meters højde ned i det kolde vand. Haps! Ned under vandoverfladen, fylde næbbet og så op i luften igen. En æresrunde for de få tilskuere, og så er Hr. Fugl klar til endnu en dykkertur.
Imponerende!
Mad i smukke omgivelser
Efter en skøn dag i det fri er det en fornøjelse at klæde om og sætte sig til rette i Hotel Budirs restaurant. Alle gæster er pænt klædt på og klar til at bliver forkælet med et måltid fra Islands nok bedste køkken.
Forretten er gang hummer og et glas champagne. Hummeren er bedre end smagt noget sted før og champagnen er af mærket som Pol Roger, som også Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary serverede til deres bryllyp. Pop, siger det, da tjeneren trækker flasken op ved bordet, og det er umuligt ikke at føle sig godt tilpas.
Hovedretterne står mellem hest, fisk eller lam. Da hesten er udsolgt, falder valget på lam. Ikke noget svært valg, da Islandsk lam har ry for at være verdens bedste, og hemmeligheden siges at være den, at de islandske lam spadserer frit omkring og derfor bliver naturligt krydrede af de forskellige ting, som de finder i landskabet.
Det hele smager overdådigt, og det trækker bestemt ikke ned, at det bliver serveret i disse smukke omgivelser med udsigt til den sne-klædte Snæfelljökull i baggrunden.
Solen maler himlen lyserød
Nyd efter middagen en god kop thé eller en kaffe i hotellets bar med et godt glas 40 års portvin. Solen gemmer sig langsomt bag bjergene i baggrunden og begynder med store, grundige penselstrøg at male himlen lyserød. Musikken over højttalerne er Sigur Ros, dette fantastiske islandske orkester, der bl.a. tæller Coldplay på listen over prominente fans, og intet sted passer gruppens storladne musik bedre end til netop disse storslåede omgivelser.
Forlad kun dette kortvarigt for at hente lidt læsestof. I hotellets bibliotek på første sal står en reol fyldt med gamle National Geographic, hvoraf det ældste eksemplar er tilbage fra 1943. Det er sjovt at bladre i de gamle rejseartikler, og se på reklamer for flyselskaber med hummere på menuen, og så tænke på, hvad man i dag får serveret på et fly. Uanset hvordan de hummere var tilberedt, så var de alligevel aldrig kommet tæt på dem, der bliver serveret i restauranten her.
Får får får?
På vejene op til Budir er der iøvrigt rig mulighed for at prøve den gamle "får får får"-joke af. Lad dig endelig ikke gå på af den pinlige pause, der følger svaret: "Nej, får får ikke får, får får lam" (den ER sjov!)
Nuvel, hold øje med vejen for pludselig krydser mor får og de små lam asfalten, og så er det bare med at hugge bremserne i. Det tager tre timer at køre fra Reykjavik til Budir og på hele strækningen er der gode asfaltveje.
Fakta om Hotel Budir
Hotel Budir
365 Snæfellsnes
Iceland
Web: www.budir.is