Kig flyselskaber i kortene, og se hvem der tilbyder den bedste service. Viviro.com har lavet en miniguide med de største selskaber, der flyver fra Danmark.
På Viviro.com vil vi gerne gøre mere end blot at finde den billigste flybillet til dig. Vi vil gerne hjælpe dig til at foretage et kvalificeret valg.
Nogle synes det er fint at flyve med Ryanair, andre sætter stor pris på en kop gratis kaffe og en bid brød undervejs. Som tommelfingerregel, så får du, hvad du betaler for – men hvad du helt præcist betaler for kan du se her i vores mini-guide.
SAS
Det er svært præcist at finde ud af, hvad du får på et SAS fly. På Economy Class – som nu hedder "SAS GO" – i Europa og Skandinavien er der som udgangspunkt buy-on-board koncept, så du betaler for mad og drikke. SAS har dog genindført gratis the og kaffe på disse flyvninger, men alt herudover koster penge.
På langruterne til USA og Asien er der gratis mad til alle passagerer, men Economy Class passagerer har ikke fri bar. Vand, kaffe og the er der ingen begrænsninger på, men øl, vin og alkohol koster ekstra. Der er gratis sodavand til måltiderne, men resten af tiden koster også sodavand penge.
KLM
På de korte europæiske afgange får du altid noget at drikke og lidt at tygge på, og det hele er gratis. Du skal dog ikke forvente det store måltid på en flyvning til Amsterdam. Flyver du med KLM videre ud i verden, så er der fri bar og gratis mad ombord på de lange flyvninger.
KLM er en del af Air France / KLM, men har egne fly, eget personale og eget servicekoncept. KLM tilbyder to klasser på deres fly: KLM Economy, KLM Business Class Europe (på de korte ruter) og KLM World Business Class (Business Class på de oversøiske flyvninger).
Norwegian
Lavprisselskabet Norwegian har vokset sig store i kølvandet på Sterlings konkurs. De var hurtige til at sætte sig på et par af de lukrative ruter, og danskerne har indtil videre taget godt imod de norske lavpriskrigere. Hos Norwegian koster det ekstra at have en kuffert med, og forudbestiller du ikke bagagen bliver du straffet dobbelt hårdt. Dukker du op i lufthavnen med en kuffert eller to og ikke har forudbestilt bagage, så opkræver de mere end det dobbelte i gebyr!
Norwegian har installeret internet på mange – men ikke alle – af deres fly, og indtil videre er det gratis at gå på nettet i 10 kilometers højde.
Vær opmærksom på, at Norwegians lange flyvninger til Asien og USA ikke inkluderer gratis mad og drikke undervejs, ligesom bagage også på de lange flyvninger koster ekstra.
British Airways
Hos British Airways er der altid gratis forplejning. Forvent ikke en større anretning på de korte ruter, men en sandwich eller en muffin og en kop kaffe eller the. Servicen er typisk britisk maner, sådan let underspillet, men altid høftlig.
På de lange ruter til Asien, USA, Sydamerika, Mellemøsten, Afrika, Indien og Australien er alt inkluderet i billettens pris – også mad og drikkevarer, inklusive alkohol.
Vær dog opmærksom på, at skal du videre med British Airways, så er de ikke branchens mest rundhåndede med benpladsen på de lange flyvninger. Der er 31 tommer mellem sæderne, hvor de fleste andre – f.eks. SAS og Lufthansa – giver 32 tommer. Det giver lige lidt mindre plads til knæene hos briterne, der til gengæld byder på egne skærme til alle passagerer.
British Airways tilbyder to klasser i Europa og hele fire klasser på de lange flyvninger.
Air France
Af et selskab fra Frankrig kunne du snildt forvente lidt lækkerier i luften, men tager du turen fra København til Paris, så skal du ikke have for store forventninger. En pose nødder og lidt at drikke, kan sagtens være alt hvad du får.
Til gengæld er Air France det eneste selskab i verden, der tilbyder gratis champagne til alle passagerer på de lange ruter – selv til dig med en billig flybillet, som sidder på Economy. Air France anerkendes ofte for at være et af de bedste europæiske selskaber, når det kommer til maden ombord på de lange oversøiske flyvninger. Især på flyvninger ud af Paris er forplejningen i orden.
easyJet
De kalder sig Europas førende lavprisselskab, selvom de på passagertal ligger efter konkurrenten Ryanair. Til gengæld vil du ikke komme til at føle dig helt så billige ombord på easyJet fly som hos konkurrenten. Det er skrabet, men grundlæggende i orden, selvom også easyJet også har lært kunsten med at sælge billetten billigt og så tager ved på de ekstra services.
Du skal købe mad og drikke ombord, du får ikke noget sædenummer og du skal betale ekstra for kufferter for bare at nævne tre ting, som er standard hos f.eks. British Airways, men som ikke er en del af billetprisen hos easyJet.
easyJet er i øvrigt det eneste selskab, der benytter Københavns Lufthavns udskældte lavpristerminal.
airBaltic
airBaltic var tidligere et SAS datterselskab, men står nu på egne ben. Som navnet antyder er det især forbindelserne til de baltiske lande, som dette selskab er stærke på, men de har også en stadigt stigende trafik af passagerer som skal videre til destinationer i de tidligere østlandene, især til det tidligere Rusland – Hvide Rusland, Moldavien, Ukraine, Aserbajdsjan, Armenien, Georgien, Kasakhstan, Usbekistan og Tadsjikistan. airBaltic lader sig dog ikke begrænse, så selskabet har nu også åbnet rute til Dubai!
Ombord på airBaltic kan du købe mad og drikke, dog til meget rimelige priser.
airBaltics flyflåde består af 28 fly, ti Boeing 737 – 500, seks Boeing 737-300 to Boeing 757-200 og ti Fokker 50. airBaltic har direkte fly ud af de to baltiske hovedstæder – Riga og Vilnius, til mere end 50 destinationer, heraf flere gange dagligt fra begge hovedstæder til CPH. Der er også to direkte fly om ugen mellem Kaliningrad og København.
Lufthansa
Lufthansa er tysk på den bedst tænkelige måde. Det er pålideligt, det er driftsikkert og det er stabilt. Her er ikke de store udsving, og det bliver aldrig en vild luksusoplevelse at flyve med det tyske selskab, men omvendt bliver man heller aldrig ladt i stikken.
Det er altid rart at træde ombord på et Lufthansa fly, for her er rent og pænt, og en fornemmelse af styr på tingene. På alle ruter er der gratis forplejning, som ofte en lille sandwich og noget at drikke. Her er tyskerne ikke fedtede, og de serverer med et smil et glas vin eller en kold øl til.
Icelandair
Icelandair lever af at sende folk til Island og ofte videre til USA. Selskabet har ofte gode priser og gode forbindelser på New York og andre amerikanske destinationer. Du flyver til Island og skifter fly dér, hvilket på den ene side giver muligheden for at strække benene på vej over Atlanten, men omvendt også gør flyveturen lidt længere end den direkte rejse.
Ombord skal du betale for mad og drikke, så hvis du glemmer mønterne eller kreditkortet, så får du ingenting undervejs på den lange tur til USA. Icelandair tilbyder tre forskellige klasser ombord: Economy Class, Economy Comfort (hvor mad og drikke er inklusive og der er lidt ekstra benplads) samt Saga Class (Business Class).
airberlin
airberlin er en overraskelse for mange mennesker. Det er ikke et selskab, du hører så meget om, og selvom de markedsfører sig med lave priser, så minder de mere om et traditionelt flyselskab, end et lavprisselskab. På trods af navnet flyver de ikke kun til Tyskland, men er også store på Spanien, og har bl.a. en direkte rute fra København til Palma de Mallorca.
Ombord er der gratis mad og drikke, hvilket på turen til Mallorca vil sige, at du får udleveret en sandwich og får tilbudt kaffe/the, sodavand eller juice. Mætter det dig ikke, så er der mulighed for at købe varme retter ombord, ligesom du også kan købe øl, vin og alkohol.
Med airberlin er det også muligt at flyve via Palma de Mallorca videre til en lang række destinationer i Spanien og Portugal, og her checker du blot bagagen ind i København, og så ser du den først igen på destinationen. Kufferter og golftasker er gratis med airberlin!
Austrian Airlines
Det østrigske flyselskab er med rette kendt for deres ypperlige "gourmet entertainment" i luften. Selskabet har lavet et samarbejde med DO & CO, som står bag meget anerkendte restauranter og hoteller i Østrig. Selv på den korte rute fra København til Wien er der lidt at tygge på og fri bar.
Om morgenen kan du nyde en varm croissant og en kop kaffe, senere på dagen en sandwich og en kold øl eller et glas vin. På de længere ture er der lækker varm mad og som noget særligt får også økonomiklasse passagererne hos Austrian et lille menukort udleveret, der fortælle om, hvilke lækkerier, der er på bakken.
Thai Airways
Hvert år rejser næsten 250.000 danskere fra København til Bangkok med Thai Airways. Den store Boeing 777 fragter dagligt turister og forretningsfolk til Asien, og Thai Airways får ofte berretiget ros for god plads.
Servicen ombord inkluderer flere forskellige valgmuligheder til måltiderne, fri bar og egen skærm med mange nye film.
Fra Bangkok flyver Thai Airways til bl.a. bl.a. til Indonesien, Malaysia, Australien, New Zealand, Vietnam, Laos, Burma, Kina og Japan. De har i alt 76 destinationer i Asien.
Finnair
Det finske luftfartsselskab flyver flere gange dagligt til Helsinki og herfra videre ud i verden. Finnair har ruter videre til bl.a. New York, men er især stærke på Asien. Hong Kong, Shanghai, Beijing, Bangkok, Singapore, Tokyo og mange andre spændende steder i Asien kan nås med et kort stop i Finland, og det gode i den forbindelse er, at du som udgangspunkt flyver i den rigtige retning.
Når du sætter dig ombord i København og vender snuden mod Helsinki, så flyver du trods alt i den rigtige retning, hvilket du ikke gør, hvis du tager en mellemlanding i Paris, Amsterdam eller London på vej til Kina. Ombord på Finnair er mad og drikke gratis, omend du skal betale for stærk alkohol på de lange ruter til Asien og USA.
Brussels Airlines
Op til fem gange dagligt stiger et Brussels Airlines til vejrs fra startbanen i Kastrup. Destinationen er EU-hovedstaden Bruxelles og herfra videre til over 50 destinationer i 20 europæiske lande samt Mellemøsten, Central- og Vestafrika samt USA. Hvis du ofte rejser til Afrika, så kan du næsten ikke undgå for eller siden at ende på et Brussels Airlines fly.
På flyvningerne i Europe er der tre klasser ombord: ‘b.light’, hvor du skal betale for mad og drikke, ‘b.flex’ som inkluderer gratis forplejning, og ‘b.business’ som er en traditionel business class med champagne, gourmet mad og god plads.
På flyvningerne til USA og Afrika er der gratis mad og drikke til alle passagerer, som desuden nyder godt af personlig skærm, der kan startes, stoppes, tændes og slukkes efter forgodtbefindende.
I 2008 købte Lufthansa 45% af aktierne i Brussels Airlines med option på de resterende 55%, og som en del af denne aftale tilsluttede Brussels Airlines sig Star Alliance i løbet af 2009.
Swiss International Airlines
Swiss er flere gange kåret til Europas bedste flyselskab. Den hæder har de opnået på baggrund af god service og gratis forplejning ombord på alle flyvninger, selv de korte i Europa.
På de lange ruter er der flere retter at vælge imellem – selv for passagererne på Economy Class. Ofte giver Swiss også små smagsprøver på Schweiziske lækkerier ombord, det være sig chokolade, vine eller madretter.
Ryanair
Ryanair er Europas største lavprisselskab. Selskabet har ofte lave priser på flyvninger, til gengæld tjener de mange penge på ekstra betaling for services som hos andre flyselskaber er inkluderet. Har du ikke brug for de ekstra services, så kan du ofte finde en billig flybillet, men tager du en kuffert med på 20 kg, så kan det nogle gange være lige så dyrt at benytte en af Ryanairs billige flybilletter, som at købe en billet med et full-service selskab. F.eks. opkræver Ryanair gebyr for at medbringe en kuffert (max. 15 kg.), tager betaling for al mad og drikke ombord og tager penge for at bruge check-in skrankerne i lufthavnen.
Ryanair er i høj grad et selskab som deler vandene, og nogle elsker dem, mens andre hader dem. Overordnet kan det siges, at hvis dit fly afgår til tiden, du ikke har bagage med og ingen behov har for service og servering, så vil Ryanair bringe dig billigt fra A til B.
Er der problemer med flyvningen, så vil du givetvis opleve medaljens bagside, for det er især for denne del af passagerservicen at Ryanair får kritik.
På Viviro.com viser vi dig gerne prisen på en Ryanair billet, for vi synes, at du skal have valgmuligheden og selv afgøre sagen.
Singapore Airlines
Hvis kun det bedste er godt nok, så er Singapore Airlines det oplagte valg. Selskabet er berømmet for høj service og god mad ombord. Alt er inklusive i prisen, så der er ikke noget med ekstrabetaling for en cognac til kaffen. Maden som bliver serveret til Economy Class-passagerer på turen fra København til Singapore er af højere standard en mange selskaber serverer for deres Business Class passagerer indenfor Europa!
Tilmed har alle passagerer egen skærm, så de selv kan vælge mellem flere hundrede forskelige film, tv-serier og spil. Det er med til at få flyveturen til at føles kortere, og er især et plus, hvis du rejser med børn.
Emirates
De mellemøstlige selskaber har haft travlt med at indtage Københavns Lufthavn de senere år. For os rejsende er det godt nyt, for Emirates satser på service, komfort og god underholdning og således går den lange flyvetur lidt hurtigere.
Mad og drikker ombord er inkluderet i billettens pris, ligesom et overflødighedshorn af musik, spil og film er det. For de rige og berømte er der næsten ingen grænser for lukus’en ombord, hvor Emirates tilbyder private suiter til passagererne på First Class.
Alle rejser med Emirates går via Dubai, og derfra forbinder hundredevis af afgange dig til de fleste afkroge i verden.
Qatar Airways
Doha er hjemsted for Qatar Airways, og selvom de færreste danskere skal på besøg i Qatar, så har det mellemøstlige flyselskab alligvel oplevet stor succes i København.
"World’s 5-star airline" er sloganet for Qatar Airways og her bliver da heller ikke sparet på noget ombord. Alt er naturligvis inkluderet i billettens pris og der er fri bar på hele den lange rejse, og Qatar Airways er noget af det bedste du kan flyve med, når afrejse finder sted fra Kastrup.
Qatar Airways har over 120 forskellige nationaliteter ansat til at betjene dig i kabinen, så måske møder du en der kan tale dansk?
Flyselskaberne opdaterer ofte deres servicekoncepter. Denne guide er opdateret d. 26. august 2014