Der er stor forskel på hvad flyselskaberne dækker for strandede passagerer. Læs her om eksempler på hvad flyselskaberne dækker og ikke dækker. Vi har samlet både positive og negative eksempler.
Hvis du er strandet p.g.a. askeskyen, så er det ikke ligegyldigt hvilket flyselskab du har valgt at købe flybillet hos – for der er stor forskel på hvordan passagererne behandler de kunder der er strandet langt væk hjemmefra.
Reglerne er klare
Ifølge Statens Luftfartsvæsen, der administrerer EU-reglerne for hvad flyselskaberne skal dække i tilfælde af aflysninger, så er der ingen tvivl om hvad du har ret til, men alligevel er der mange flyselskaber, der ikke retter sig efter disse regler. Der er stor forskel på hvordan kunderne er blevet behandlet. SLV oplyser at alle kunder er krav på at få betalt hotel og forplejning, hvis de er strandet pga. aflysning. Er din afgang aflyst fra din hjemmedestination, så har du ikke krav på dette, men er du strandet ude i verden, så skal flyselskaberne betale. Desuden kan du få refunderet dine ubrugte flybilletter eller ombooke til en anden afgang. Du kan få dækket hotel og forplejning, hvis du flyver med et flyselskab fra EU eller fra en lufthavn i EU. Rejser du med et ikke-EU-flyselskab fra en destination udenfor EU, så er det lokale regler der gælder.
SAS
SAS Scandinavian Airlines har været blandt de flyselskaber, der øjeblikkeligt efter lukningen af luftrummet meldte klart ud at de dækkede hotel og forplejning til strandede passagerer. Desuden kan du få refunderet flybilletten hvis din afgang er aflyst. SAS har nu meddelt at de stadig vil dække omkostningern til hotel og forplejning for de passagerer der er strandet i Europa, men de mener at de har ret til kun at dække de første 48 timer på destinationer udenfor EU. Alt i alt er SAS et af de flyselskaber der giver passagererne de bedste vilkår. Hvis SAS ikke har kunnet skaffe hotel, så kan du selv gøre det og gemme dine kvitteringer til senere refusion, men vær opmærksom på at der er visse beløbsgrænser. SAS forsøger såvidt muligt at ombooke til andre flyselskaber for at få kunderne hurtigst muligt hjem.
Cimber Sterling
Cimber Sterling meddeler at de dækker hotel og forplejning efter bedste evne indenfor EU. Også her gælder det at de skal gemme dine kvitteringer såfremt du selv har skaffet hotel og forplejning. Hos Cimber Sterling kan du vælge at få refunderet din flybillet, hvis din afgang er aflyst eller ombooke til en anden afgang til samme destination. Cimber Sterling ombooker såvidt muligt til andre flyselskaber fo at få strandede kunder hjem.
Ryanair
Det irske flyselskab, Ryanair, er vanen tro branchen enfant terrible og har meldt ud at de ikke vil følge EU-reglerne og dermed dækker de ingenting for de passagerer der er strandet i Europa. Hvis du har haft udgifter til hotel og forplejning så anbefaler vi at du gemmer dine bilag og efterfølgende kræver kompensation fra Ryanair. Såfremt Ryanair nægter dette, så skal du klage til Statens Luftfartsvæsen, der så vil forsøge at få Ryanair til at overholde gældende lovgivning. Ryanair ombooker ikke til andre flyselskaber, men tillader udelukkende deres kunder plads på næste ledige Ryanair-afgang. Kunderne kan også vælge at få refunderet flybilletten eller ombooke til en anden afgang.
Norwegian
De meldinger vi har fået fra strandede Norwegian passagerer lyder på at Norwegian dækker omkostninger til hotel og forplejning. Det er dog ikke været muligt at få bekræftet hos flyselskabet. Hvis du selv skal lægge pengene ud for dette, så husk at gemme kvitteringerne. Norwegian har indsat nogle få ekstra-fly for at hente strandede passagerer hjem, men derudover tilbyder de plads på næste ledige Norwegian afgang og ombooker ikke til andre flyselskaber. Du kan vælge at få din flybillet refunderet hvis din afgang er aflyst eller ombooke til en anden afgang.
easyJet
Det her ikke været muligt at komme i kontakt med easyJet, men iflg. vores oplysninger, så følger de samme regler som Ryanair. Dvs. at de ikke vil dække omkostninger til hotel og forplejning. Også her skal du huske at gemme dine kvitteringer og kræve pengene retur fra easyJet. Såfremt flyselskabet ikke vil betale, så kan du klage til Statens Luftfartsvæsen.
Andre flyselskaber
Der er meget forskellige procedurer for hvordan de enkelte flyselskaber behandler kunderne i denne uheldige situation og selvom flyselskabet vil dække dine omkostninger, så er det ikke altid sikkert at de kan finde et hotel til dig. Såfremt du selv bestiller et hotel, så husk som udgangspunkt at finde det billigst mulige – ligesom du også skal spise til en rimelig pris. Du skal altså ikke gøre dig forhåbninger om at flysekskabet vil dække dine omkostninger til luksushotel eller dyre restauranter.
Hvad nu hvis de ikke vil dække mine udgifter?
Du skal altid huske at gemme dine kvitteringer for hotel og forplejning. Hvis flyselskabet ikke vil dække disse i første omgang, så skal du klage til flyselskabet snarest muligt efter din hjemkomst og kræve at de dækker beløbet, som skal være rimelig i forhold til omstændighederne. Altså ingen luksushoteller eller dyre restauranter. Der dækkes kun udgifter for hotel og forplejning – ikke for alternativ transport el.lign.
Såfremt flyselskabet ikke vil dække beløabet når du sender kravet til dem, så kan du klage til Statens Luftfartsvæsen, der så vil kontakte flyselskabet og køre sagen for dig.
Husk også at der er tale om en force majeure situation og flyselskaberne skal kun dække rimelige omkostninger til hotel og forplejning. Dvs. hvis du bor i Holbæk og din afgang fra Kastrup er aflyst, så har du altså ikke ret til hotel i København indtil dit fly går. Flyselskaberne står i en meget svær situation – både økonomisk, men også når de skal håndtere så mange strandede passagerer, så hvis du har mulighed for overnatning og forplejning uden at flyselskabet skal dække dette, så vil det da være meget god stil.
Al erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, mistede rejsedøgn m.v. gives ikke i denne situation. Her må du henvende dig til din rejseforsikring for at høre om de dækker dette.
Vi opdaterer denne side løbende når vi får meldinger fra flere passagerer og flyselskaber.
Hvis du er strandet, så hører vi gerne hvordan dit flyselskab har behandlet dig. Send en mail på danmark@viviro.com