Aflysninger, overbookinger eller forsinkelser sker hver eneste dag. Rammer det dig, så er du dækket ind af EU’s ”Forordning Nr. 261/2004”, der gælder uanset om du flyver med charter- eller rutefly. Som udgangspunkt får du kun kontant kompensation ved overbooking, i nogle tilfælde ved aflysninger, men aldrig ved forsinkelser. I alle tilfælde kan du dog kræve lidt at spise samt et hoteværelse, hvis det trækker ud.
Om du er berettiget til kolde kontanter eller lidt at spise afhænger af tre ting:
1) hvor langt du skal
2) hvor du flyver fra
3) hvem du flyver med!
For at tage de to sidste først, så gælder disse regler som udgangspunkt kun i EU. Lige så snart du træder udenfor Unionens grænser, gælder de kun, hvis dit flyselskab er fra et af EU landene!
Lad os tage et eksempel:
Flyver du fra København til Bangkok, så er du dækket ind, uanset om du flyver med SAS eller Thai Airways. Når du skal hjem fra Bangkok, så gælder reglerne til gengæld kun, hvis du flyver med SAS – for Thai er ikke et EU-flyselskab! Tag et print af dokumentet her og læg det sammen med din billet. Du ved aldrig, hvornår forsinkelsen, aflysningen eller overbookingen rammer dig.
Hvis dit fly er overbooket
Flyselskaberne sælger flere billetter, end der er pladser på et fly. De hader at flyve med tomme sæder og ved, at der statistisk set er nogle passagerer, der aldrig dukker op til afgangen. En gang imellem sker det så alligevel, at alle passagerer står i køen til check-in! Så mangler der et par pladser, og er du den uheldige, der ikke kommer med, kan du få mellem kr. 1875,- og 4500,- i kompensation. Beløbet afhænger af hvor langt du skal.
Ofte vil flyselskaberne forsøge at finde frivillige, der er friske på at vente et par timer til det næste fly afgår. Siger du ja tak til sådan et tilbud, vil de prøve at spise dig af med et meget lavere beløb – og det er de i deres gode ret til! Melder du dig frivilligt er det op til dit handelstalent, hvor mange ekstra lommepenge, du får ud af det.
Kommer du ikke med flyet, så er det flyselskabets opgave at sørge for, at du kommer af sted hurtigst muligt – enten på et senere fly eller med et andet selskab. Får de plads til dig på et fly, så du er fremme to til fire timer senere end oprindeligt planlagt (igen, afhængig af afstanden), så falder din kompensation til det halve.
Derudover skal flyselskabet sørge for, at du får lidt at spise og drikke, og lige kan ringe og sige, at du er forsinket. Er du så uheldig først at komme af sted dagen efter, så skal de også betale for en nat på hotel. Kompensationen afhænger af, hvor langt du skal væk.
Er din flyrejse:
Under 1500 km får du kr. 1875,- (250 Euro) – kun 50% ved to timers ”forsinkelse”
1500-3500 km får du kr. 3000,- (400 Euro) – kun 50% ved tre timers ”forsinkelse”
Over 3500 km får du kr. 4500 (600 Euro) – kun 50% ved fire timers ”forsinkelse”
Uanset distancen kan du aldrig få mere end kr. 3000,- (400 Euro) i kompensation for flyvninger indenfor EU.
Hvis dit fly er aflyst
Er dit fly aflyst skal du have lidt at spise og eventuelt en seng at sove i. Kompensation får du kun i få tilfælde, for typisk er det vejret eller teknikken, der gør at du ikke kommer i luften.
Når du har ventet mellem to og fire timer – afhængig af hvor langt du skal rejse – skal flyselskabet sørge for mad og eventuelt et hotel. Du kan også vælge at komme med på en anden afgang eller få pengene retur for billetten.
Under 1500 km skal forsinkelsen være over to timer
1500-3500 km skal forsinkelsen være over tre timer
Over 3500 km skal forsinkelsen være over fire timer
MEN, der er smuthuller her. Hvis du bliver gjort opmærksom på aflysningen i god tid, så er der ikke noget at komme efter:
To uger inden afrejse: Hvis flyselskabet har gjort dig opmærksom på aflysningen to uger i forvejen, så er det i orden!
En uge inden afrejse: Er der stadig en uge til du skal af sted, så kan flyselskabet kræve, at du tager af sted to timer før og lander op til fire timer senere end planlagt.
Under en uge til afrejse: Er der under en uge til du skal ud at flyve, så kan flyselskabet højst kræve, at du møder i lufthavnen en time tidligere end planlagt. Samtidig har du krav på at være fremme senest to timer efter din oprindelige plan.
Kompensation for en aflysning får du kun, hvis flyselskabet har lavet en fejl. Vi, almindelige mennesker, har ikke en kinamands chance for at vide, om der er tale om et "uforudset teknisk problem" eller ej. En lovlig grund er det som EU kalder ”usædvanlige omstændigheder, som ikke kunne have været undgået, selv om alle forholdsregler, der med rimelighed kunne træffes, faktisk var blevet truffet” Er du i tvivl om det er en ”usædvanlig omstændighed” der er skyld i aflysningen, så kontakt flyselskabet og spørg, hvilken ”usædvanlig omstændighed”, der er tale om.
Hvis du ikke er tilfreds, så kan du klage til Statens Luftfartsvæsen, som vil vurdere sagen. Hvis du ender med at få kompensation vil den ligge på samme niveau som ved overbooking.
Hvis dit fly er forsinket?
Du får ikke kolde kontanter for forsinkelser. Er dit fly forsinket mere en to timer begynder du at kunne kræve et måltid mad og lidt at drikke, men det afhænger af, hvor langt du skal væk. Er dit fly mere end fem timer forsinket kan du kræve at få pengene tilbage. Er det på hjemrejsen, vil du kunne få halvdelen af billettens pris retur, men så er det din egen opgave at finde en anden måde at komme hjem på.
Under 1500 km skal du være mere end to forsinket
1500-3500 km skal du være mere end tre forsinket
Over 3500 km skal du være mere end fire forsinket
Hvis du rejser med en flyselskab der ikke er fra EU?
Så skal du kontakte flyselskabet for at høre, hvordan deres regler er. Husk, at når du flyver fra en lufthavn i et EU-land, så gælder de her regler for alle flyselskaber! Når du skal hjem igen, kan det dog være nogle helt andre regler, der gælder – og de er langt fra altid så gode som dem EU har indført!
Hvis du vil klage?
Så skal du klage til Statens Luftfartsvæsen. Se mere på: www.slv.dk .
Ved tvister gælder udelukkende EU’s ”Forordning Nr. 261/2004”.
Denne "folder" er udarbejdet af Viviro.com i samarbejde med Statens Luftfartsvæsen.