Flyselskaberne fra Mellemøsten har længe kæmpet en blodig kamp om passagererne – både mod de europæiske flyselskaber – og ikke mindst mod hinanden. Og det er ikke altid det er passagergrundlaget og indtægtsmuligheder, som danner grundlag for udvidelserne. Prestige spiller også en stor rolle.
Emirates offentliggjortde tidligere i år, at de vil indsætte et af deres mange Airbus A380-fly på ruten til København. Dette fly vil få 615 sæder og vil være det passagerfly i verden med flest sæder. Emirates har sammen med Qatar Airways allerede erobret en stor del af trafikken fra Skandinavien til både Mellemøsten og populære destinationer i Asien og visse steder i Afrika.
Tydeligvis, så har ærkerivalen, Qatar Airways, ikke tænkt sig at kigge stiltiende på at Emirates udvider i Skandinavien. Det Doha-baserede selskab vil nemlig fra december også indsætte ekstra kapacitet fra København. Men i stedet for at indsætte større fly, så udvider de istedet til to daglige afgange med deres mindre Dreamliner-fly. Totalt set vil de dog få flere sæder til rådighed hver dag end Emirates har på deres store Airbus A380. Egentligt ikke så overraskende at Qatar Airways kommer med et modtræk til Emirates offensiv.
Blodig priskrig
Med en så kraftig forøgelse i antallet af tilgængelige sæder på ruter til Mellemøsten – og ikke mindst videre til Asien, så vil det helt sikkert betyde, at vi vil komme til at opleve en blodig priskrig mellem disse selskaber. Og lur mig om ikke de europæiske konkurrenter ikke også følger med ned i pris for at forsvare deres markedsandele.
Allerede i år har vi set historisk lave priser på f.eks. flyrejser til mange steder i Asien. At finde priser til Bangkok for omkring 3.000 kroner har ikke været svært – og mon ikke det bliver endnu lettere fra denne vinter. Selv Business Class har vi set helt ned til 8.500 kroner t/r til Bangkok. Vi taler altså over 2.400 flysæder (t/r), som skal fyldes hver eneste dag til og fra Dubai og Doha – alene med disse to selskaber – bare til København. Hertil kommer daglige afgange til både Oslo og Stockholm.
De europæiske flyselskaber kommer naturligvis til at kunne mærke at Mellemøst-selsskaberne øger kapaciteten så drastisk. Men langt hen ad vejen, så har mange af dem tilpasset kapaciteten på de billigste ruter til f.eks. Thailand. Thai Airways og Norwegian vil naturligvis have en fordel ved at være de eneste selskaber, som flyver direkte til f.eks. Thailand. Men de kommer helt sikkert til at mærke et enormt prispres og spørgsmålet er hvor længe de holder ud, hvis de ikke kan tage sig nok betalt for billetterne. Er besparelsen stor nok, så tager passagererne gerne en mellemlanding undervejs.
Nogle af dem som helt sikkert kommer til at mærke den øgede konkurrence er charterselskaberne. Allerede nu vælger flere og flere kunder, at sammensætte rejsen selv og flyve med rutefly til Thailand. Det giver dem mere fleksibilitet og ikke mindst så kan de lukrere på de historisk lave priser på flybilletter. Det har charterselskaberne svært ved at konkurrere mod.
Hvem har mest tålmodighed?
Hidtil har ingen af de to selskaber startet en reel priskrig denne vinter. Jeg er overbevist om at de begge lurepasser lidt lige nu – og afventer at den anden part tager første træk. Naturligvis er ingen af selskaberne interesserede i at dumpe priserne alt for meget, men med den store overkapcitet det skaber i markedet, så kommer det helt sikkert til at ske.
Vi har set det i ganske stort omfang allerede i år – og den kommende vinter bliver der endnu flere flysæder at sælge, så jeg har svært ved at tro vi ikke ser det samme igen. Endda i endnu større omfang.
Så mit bedste råd til dem som planlægger en rejse til Asien i vinter er at afvente lidt med at bestille. Se tiden lidt an. Der kommer helt sikkert meget gode kampagner på mange destinationer i den kommende tid.