På verdensplan forventes det at flyselskaberne samlet kommer til at tjene ikke mindre end 308 mia. kroner på gebyrer for kufferter, check-in, sædevalg m.v. i 2010. Det spåes af Centre for Asia Pacific Aviation. Så det er altså ikke bare småpenge, men et helt reelt forretningsområde for flyselskaberne når de opkræver disse penge hos kunderne.
Igennem de senere år har vi set flere og flere flyselskaber, der har opfundet gebyrer for alverdens ting når man skal flyve. Efterhånden er det blevet standard hos de fleste lavprisselskaber i Europa at opkræve penge for bagage. Prisen kan variere fra 40 kroner helt op til mange hundrede kroner afhængig af vægt. Desudover er det også blevet lavpris-standard, at man skal betale for valg af sæde ombord – ligesom de mest "kreative" (Ryanair, red) også slipper afsted med at opkræve gebyr for at man selv checker ind på nettet hjemmefra. Altså et gebyr for at lave flyselskabets arbejde???
Der er ingen tvivl om at vi i fremtiden vil se flere og flere flyselskaber forsøge at opkræve ekstra gebyrer og spørgsmålet er hvor grænsen går. Hvornår bliver passagererne trætte af ikke at kunne gennemskue priserne – fordi alt kommer til at koste ekstra undervejs.
Vores eget SAS har indtil videre holdt sig fra at hoppe på gebyr-vognen – tværtimod markedsfører de sig som flyselskabet med "nul-gebyrer". Prisværdigt synes vi – da det går det meget lettere at gennemskue hvad flybilletter ender med at koste dig. Omvendt er der mange der mener at med gebyrerne, så betaler kan kun for det man bruger – og det kan de vel forsåvidt have ret i – men igen – hvor går grænsen på hvor meget man skal specificere alting i en flybillet ud?
58 mia amerikanske dollars forventes det at flyselskaber omsætter for i gebyrer i år – altså 308 mia. kroner. Ikke småpenge. Faktisk svarer det til 12 procent af hele branchens indtjening.
I USA har de fleste flyselskaber allerede indført gebyrer for bagage – ret store gebyrer endda. Som et af de få selskaber, hvor alt er inkluderet er hos lavprisselskabet Southwest… Ja du læste rigtigt – de er et lavprisselskab. For i USA er gebyr-ræset den omvendte verden i forhold til Europa. I USA er de nemlig de gamle hæderkronede selskaber der opkræver store gebyrer for alting, mens lavprisselskaber ikke gør. I Europa er det lige omvendt.
Forvirret? Det kan jeg godt forstå – for det er uoverskueligt – og branchen gør intet for at det skal blive mere overskueligt. Når vi som forbrugere ikke har det fulde overblik, så vil vi unægteligt komme til at købe nogle ekstra ting, som vi betaler høje gebyrer for – blot for at være sikker på ikke at lave nogen fejl – og det tjener flyselskaberne kassen på.
En af grundene til at gebyr-ræset er meget forskelligt i USA og Europa – er primært at i USA bliver indtægter fra gebyrer beskattet mere lempeligt end indtægter fra flybilletter. Det er ikke tilfældet i Europa. På vores breddegrader har lavprisselskaberne sat dagsordenen for at score flest mulige penge på gebyrer for alverdens mulige og umulige ting. Det har så fået de traditionelle flyselskaber til delvist at holde sig fra det indtil videre. Noget de har gjort at for differenciere deres produkter fra lavprisselskaberne. Til gengæld kan de så tage lidt mere for flybilletterne og resultatet bliver det samme.
Husk at vi her på Viviro.com altid inkluderer alle obligatoriske gebyrer, skatter og afgifter. Derudover gør vi tydeligt opmærksom på om der kommer ekstra gebyrer for bagage m.v.