Gebyr for at medbringe bagage, gebyr for at checke-in, gebyr for at få et sæde, gebyr for at komme først ombord, gebyr for en ekstra kuffert, gebyr for at bestille flybilletten, gebyr for at betale med kreditkort og senest: Gebyr for at flyve i ferien!
Flyselskabernes opfindsomhed kender ingen grænser, når det kommer til gebyrer. Listen over små tiltag, der skæpper i kassen bliver længere og længere, men det gør det sværere og sværere for forbrugerne at gennemskue de lokkende tilbud.
”Hvad kan jeg egentlig med en flybillet, når jeg skal betale for at have bagage med, betale for at checke ind og betale for at rejse i ferien?”, spørger Kenneth Karskov fra Viviro.com – den intelligente søgemaskine, som hjælper danskerne med at finde billige flybilletter på nettet.
Uundgåelige gebyrer
Som eksempel på de mange gebyrer nævner han Ryanairs seneste påfund, det uundgåelige ’check ind gebyr’, som trådte i kraft i torsdags. Her opkræver den irske gebyrgrib 40 kroner hver vej for at checke ind på nettet – eller 300 kroner (40 Euro) hver vej, hvis du venter til lufthavnen med indcheckningen. Da du ikke kommer ud at flyve uden at først at checke ind, så kommer du heller ikke uden om Ryanairs nyeste gebyrfidus.
”Forbrugerne ville være langt bedste stillet uden alle disse gebyrer. Hvorfor kan vi ikke få en samlet pris på rejsen oplyst? Den her fremgangsmåde med utallige gebyrer, som kommer oveni prisen, gør det uoverskueligt, og de eneste der drager fordel af det er flyselskaberne”, fortæller Kenneth Karskov.
Det er dog ikke kun lavprisselskaberne, der har lært ”kunsten” at opkræve gebyrer.
Også gebyrer hos SAS og British Airways
SAS opkræver ”salgstillæg” på 50 kr pr. person, som du ikke kan slippe for, selvom du selv gør alt arbejdet på deres hjemmeside. British Airways indfører nu et gebyr på minimum 80 kroner (10 pund) pr. strækning for at reservere et sæde.
Senest har tre store amerikanske flyselskaber indført en ”holiday surcharge”. Delta Air Lines opkræver 50 kroner (10 dollar) ekstra på udvalgte feriedage i november og januar for at matche et lignende gebyr hos American Airlins og United Airlines.
”I en tid, hvor flyselskaberne er trængt på økonomien synes gebyrerne at være deres livline til hurtig indtjening. Ryanair forventes i 2009 at tjene mere end 5 milliarder kroner på gebyrer, og det har andre selskaber luret og taget ved lære af. Desværre!”, slutter Kenneth Karskov.
Eksempler på udvalgte flyselskabers gebyrer:
Ryanair: Ryanair har gebyrer for at checke ind online (5 pund), bestille billetten (5 pund), komme først ombord (3 pund), medbringe bagage (10 pund for en kuffert – max 15 kg.), medbringe ekstra kufferter (20 pund pr. styk – stadig max 15 kg i alt), bagage udover 15 kg (15 pund pr. kg.), ændre billetten (35 pund), ændre navnet (100 pund), sportstasker (30 pund), baby udstyr (10 pund), musik instrumenter (30 pund), genudstedelse af boardingkort i lufthavnen (40 pund). Forplejning ombord er ikke inkluderet i billettens pris.
Norwegian: Norwegian har gebyrer for bagage (40-120 kr. pr. kuffert á 20 kg.), kreditkortgebyr (40 kroner), pladsreservation (50 kr. pr. strækning), sportsudstyr fra 216 kroner. Forplejning ombord er ikke inkluderet i billettens pris.
airBerlin: Servicegebyr (15 euro pr. person) og brændstoftillæg (variabelt).
SAS: Bestillingsgebyr (50 kroner). Sportsudstyr (fra 150 kroner). Forplejning ombord er ikke inkluderet i billettens pris.
easyJet: easyJet har gebyrer for Speedy Boarding (30- 85 kr. pr. vej), bookinggebyr (30 kroner), bagage (85,00 kr. pr. kuffert á 20 kg pr. vej), sportsudstyr (190 kr. pr. styk opr. vej), kreditkortgebyr (Visa 30 kr., andre kort 90 kr.). Forplejning ombord er ikke inkluderet i billettens pris.