Air France var det første europæiske flyselskab til at flyve med superjumboen Airbus 380. Viviro.com har taget turen fra Paris til New York ombord på verdens største passagerfly. Kig med indenfor!
Allerede i lufthavnen bliver det tydeligt, at her er tale om en maskine, der er lidt større end et "normalt" fly. Et hav af folk vimser omkring det store fly, og der er en imponerende logistisk operation, der skal gå op i en højere enhed for at få AF006 afsted til tiden.
Ombordstigningen sker via tre gangbroer, hvor to forbinder det nederste nederste dæk og en er til de rejsende, som skal sidde på øverste dæk.
538 passagerer ombord
Passagerer, mad, drikkevarer, brændstof, bagage, personale, bestik, porcelæn og toiletpapir skal lastes i de rette mængder til den timelange flyvning. Faktisk var det nødvendigt at opfinde en helt særlig madvogn til at transportere de enorme mængder fødevarer som sådan en koppel sultne turister indtager i løbet af en lang oversøisk flyvetur specifikt til verdens største passagerfly.
Det hele foregår i minutterne inden afgang, og små diskrete dump afslører, at de sidste luger bliver lukket og forberedelserne er færdige. Med andre ord: Vi er klag til afgang!
Alle 538 stole er optaget på denne flyvning over Atlanten. Passagererne er fordelt med ni sæder på "La Première" (første klasse) i "stueetagen", 80 på "Affaires" (Business Class) på øvre dæk, og 449 på "Voyageur" (Economy Class), heraf 106 på øvre dæk, resten på nedre.
Hvis man regner efter på tallene, så svarer en Airbus 380 med andre ord ret nøjagtigt til at man tager ét styks Boeing 777-200 med plads til 264 passagerer og smækker en Airbus 340-300 med 272 passagerer ovenpå. På den måde kan flyselskabet Air France slå to afgange til New York sammen til én og således skære en god bid af omkostningerne.
Tid til afgang!
I den øverste spids af haleroret sidder et lille kamera, og billedet herfra bliver vist på flyets skærme, så mens den store fugl langsomt kører ud til startbanen, kan vi betragte dens enorme krop, der majestætisk svinger sig igennem lufthavnen. Størrelsen bliver for alvor tydelig, når vi passerer andre fly, som alle forekommer forbavsende små (læg mærke til det lillebitte fly til venstre i billedet – ud for A380’erens vinge).
Airbus 380 er kendetegnet ved at være meget støjsvag i forhold til et almindeligt fly. Det er også helt rigtigt. Det føles også som om her er mere plads. Hvilket også er rigtigt, alene af den grund at ombord på A380 er der 50% mere gulvplads end på luftens detroniserede konge, Boeing 747 jumbojetten. Og hvis vi skal blive ved sammenligningen med Boeings jumbojet, så larmer en Airbus 380 50% mindre under take-off end en 747.
På samme måde er her blevet plads til en række andre teknologiske landvindinger, og det gælder bl.a. belysningen ombord. Den slags er ikke længere bare et koldt hvidt lys fra nogle neonrør i loftet, men afspejler i stedet stemninger, tidspunkt på dagen, kabinens indretning og så fremdeles.
Lyset er mest intenst ved boarding, mens det bliver mere restaurant-agtigt når serveringen går igang, og efter en lang nat bliver der langsomt skruet op for charmen. Farverne er forskellige i de respektive kabiner ombord, så på First Class er det mest røde og orange toner, som passer til de beige og røde nuancer fra indretningen, på Business Class er lyset lyseblåt for at give kabinen et moderne indtryk, og på økonomi er det mest de lyse toner som bliver taget i brug for at give en følelese af fred og ro (læg mærke til det farvede lys langs vinduerne i billedet nederst på siden).
God oplevelse for alle passagerer
Airbus 380 er en god oplevelse for alle 538 passagerer. Det er ikke kun de rejsende på de dyre pladser, der kan mærke forskel. Selv på Economy er der bedre plads, der er indrettet små barområder med sodavand og snacks, der er monteret stik til opladning af bærbare computere i kabinen og alle passagerer har egne skærme.
Air France har fyldt 3000 stykker musik og 600 timers film og tv ind i underholdningssystemet, som kan startes, stoppes og pauses efter forgodtbefindende.
Helt afgørende i denne sammenhæng er det, at ombord på Airbus 380 er det lykkedes at få fjernet de irriterende bokse under sæderne, som stjæler benpladsen. Normalt indeholder de udstyret til underholdningen ombord, men det har man nu endelig formået at bygge ind i sæderne. Hurra!
De bedste pladser er på øvre dæk
Har man lyst til en tur rundt på flyet er man ganske velkommen til at benytte flyets bageste trappe. Den forreste trappe er forbeholdt de ni førsteklasses passagerer, men den bageste trapper er åben for alle.
På øvre dæk har Air France 106 økonomiklasse sæder. Heroppe er stolene placeret med to ved vinduet, fire i midten og to ved det andet vindue. Nedenunder sidder de tre ved vinduet, fire i midten og tre ved det andet vindue. Det er altså to passagerer mere i hver række, og det betyder at underetagen kommer til at føles lidt mere trang.
Så skal du opleve A380 på økonomiklasse, så prøv at få fingre i et af sæderne på øvre dæk, for det gør turen lidt mere behagelig.
Dertil skal nævnes, at Air France på de lange flyvninger har et rigtig godt Voyageur (Economy Class) produkt. F.eks. får alle 538 passagerer ombord på flyet et glas ægte fransk Champagne til at starte turen med. Den slags er er ikke usædvanligt for passagerer på First og Business Class, men bestemt ikke hverdagskost for rejsende på økonomiklasse.
Alle drikkevarer – inklusive alkohol – er gratis under hele turen for alle passagerer. Inden maden bliver serveret omdeler personalet små menukort til passagererne på Voyageur (Economy), så man på forhånd kan vælge mellem de forskellige varme retter. Det er et serviceniveau, der ligger en god del over, hvad mange andre europæiske eller amerikanske selskaber tilbyder på turen over Atlanten.
Se hvordan andre flyselskaber indretter A380 – klik her!
På billedet herover: Air France "Voyageur" (Economy Class) på øverste dæk af Airbus 380