Harbin ligger i det iskolde Nordkina, hvor det ikke er unormalt med 20-30 minusgrader om vinteren. Så hvad stiller man op med alle de lange, mørke og kolde dage, hvor humøret er i bund og Songhua floden, der løber igennem byen, er gennemfrossen?
Man skaber verdens største isskulpturfestival, hvor man tager store isblokke fra floden og skaber et helt ubegribeligt univers af bygninger, statuer og tårne bygget i is. Og tilsætter lidt snedig kabelføring, så det hele bliver oplyst.
Festivalen opleves bedst om aftenen, hvor det er allerkoldest, men hvor den mørke nattehimmel er den perfekte kontrast til de oplyste iskonstruktioner.
Årets store attraktion er en model af Himlens Tempel i Beijing (øverst på siden), mens årets højeste konstruktion er et 42 meter højt istårn døbt “China Leap” (herunder). Læg mærke til de små mennesker på billedet, som giver en god idé om størrelsesforholdet.
Sådan kommer du til Harbin
Der er ingen direkte flyforbindelse fra Danmark til Harbin, men det er muligt at købe en gennemgående billet med et til to stop fra København eller Billund. Typisk vil turen gå via Beijing eller Shanghai med f.eks. SAS, KLM eller Emirates og derfra videre med kinesisk indenrigsfly.
Det er også muligt at tage toget fra Beijing til Harbin. Der er flere daglige afgange, bl.a. et nattog med sovekupeer, som forlader den kinesiske hovedstad om aftenen og ankommer til Harbin næste morgen. I løbet af natten vil toget have tilbagelagt distancen på over 1000 km mellem de to byer.
Her skal du bo
Harbins nyeste hotel er det blot tre uger gamle Songbei Shangri-La, som er åbnet i forbindelse med årets udgave af vinterfestivalen. Det 44 etager høje hotel ligger i Songbei distriktet, ca. et kvarters kørsel fra centrum, men til gengæld tæt på både den Sibiriske Tigerpark og Ice-Snow World, de to helt store attraktioner i Harbin.
Hotellet har alt hvad der kan forventes at et topmoderne luksushotel, men det kolde klima taget i betragtning er det især rart at kunne komme tilbage efter en lang, kold dag og få varmen i det store indendørs poolområde og dernæst putte sig under dynen i en dejlig blød seng på værelset.
Da kinesernes engelskkundskaber ikke altid er i top, så kan det være vanskeligt for folk der ikke taler kinesisk at navigere rundt i byen på egen hånd. Her er derfor ansat en concierge, der taler glimrende engelsk og velvilligt tager sig af alt det praktiske med at vise vej på kortet og arrangere transport for gæsterne.
Det er vigtigt at booke i forvejen, for flere af Harbins hoteller kan melde alt udsolgt i januar og februar. Det er samtidig den dyreste periode at bo i Harbin, men det fem-stjernede Songbei Shangri-La kan fås for 500 RMB (ca. 500 danske kroner) pr. nat pr. person i delt dobbeltværelse i januar og februar. www.shangri-la.com