Det er nemt og billigt at købe flybilletter på nettet, men gå udenom nogle af de værste fælder med disse 10 tips til sikker bestilling af billige flybilletter på nettet. Undgå at betale med bankoverførsel og Dankort. Læs her hvorfor!
1) Undgå bankoverførsler – brug kreditkort
Som regel kan du betale på flere forskellige måder, når du køber dine billige flybilletter online. På det seneste er flere online rejsebureauer begyndt at tage imod betaling ved bankoverførsel. Men her er der virkelig grund til at være på vagt.
For det er en rigtig dårlig idé at betale ved bankoverførsel. Reelt er der kun et godt råd: Betal med kreditkort – også selvom det koster et mindre gebyr. Har du betalt med kreditkort, får du nemlig dine penge igen af kortudstederen, hvis du ikke får leveret den vare, du har købt og betalt. For eksempel hvis flyselskabet går konkurs, eller hvis der opstår andre problemer.
2) Hvad så med Dankort?
Undgå det! Betaling med Dankort og VISA/Dankort er desværre en lige så dårlig idé som en bankoverførsel, for det er det samme som at betale kontant. Og det betyder, at det bliver meget svært at få dine penge igen, hvis noget går galt.
Se f.eks. denne orientering fra PBS om Dankortbetalinger i forbindelse med Sterlings konkurs.
3) Vær helt sikker før du køber – du kan ikke fortryde
Husk at du ikke har fortrydelsesret, når du køber flybilletter på nettet – uanset hvordan du har betalt. Flybilletter købt på nettet er nemlig ikke omfattet af den lov, der normalt giver forbrugerne fortrydelsesret ved nethandel, fx ved køb af bøger.
4) Stav navnene rigtigt!
Står der ikke præcis det samme på flybilletten og passet, kan du få problemer i lufthavnen og en økonomisk øretæve.
Som hovedregel kan billige flybilletter nemlig ikke ændres, og flyselskaberne mener at rettelse af selv en lille stavefejl eller tilføjelse af et glemt mellemnavn eller efternavn er det samme som at ændre hele billetten. I værste fald kommer du slet ikke med flyet, eller også koster det gebyr – ofte mange hundrede kroner pr. billet!
Det lyder måske som et helt indlysende råd, men desværre findes der utallige eksempler på, at et navn bliver skrevet forkert under bookingen af flybilletten. Måske glemmer man efternavnet, fordi man til daglig bruger sit mellemnavn, eller omvendt. Så det er ekstremt vigtigt at skrive navnene korrekt, når du bestiller på nettet.
5) Pas på de skjulte gebyrer
Sammenlign altid priser fra mange forskellige flyselskaber og rejsebureauer. Og pas på de skjulte gebyrer. Mange flyselskaber og rejsebureauer lægger gebyrer og afgifter oven i den annoncerede pris. Det finder du måske først ud, når du har klikket dig videre til flyselskabet eller rejsebureauet og er godt i gang med at indtaste din bestilling. For det er ikke alle søgemaskiner og online rejsebureauer på nettet, som viser dig den samlede pris i søgeresultaterne.
Her på Viviro.com er vi stolte over vores søgemaskine, som inkluderer alle gebyrer og afgifter i de priser, vi viser dig som søgeresultater. Og vi vil selvfølgelig anbefale dig at bruge Viviro.com. Men humlen er, at du skal se dig rigtig godt for og lave en grundig prisundersøgelse, inden du booker dine flybilletter. Husk, at ikke alt, hvad der glimter, er guld.
6) Bagage kan koste ekstra
Vær opmærksom på reglerne for bagage hos de forskellige flyselskaber. Hos nogle flyselskaber koster det ekstra at tage bagage med, og den ekstra omkostning kan hurtigt gøre et ellers attraktivt tilbud til en dyr fornøjelse.
Check også hvor meget bagage, du må have med. For eksempel må en kuffert hos SAS veje op til 20 kilo mens du kun må have 15 kilo i kufferten hos Ryanair.
7) Husk rejseforsikringen – det er dyrt at blive syg i udlandet
Reglerne for det gule sygesikringskort er lavet om. Lande, der før var dækket, er det ikke længere, så undersøg grundigt, om du har brug for en rejseforsikring. Når du køber flybilletter på nettet, sidder der jo ikke en ekspedient i den anden ende af røret til at minde dig om rejseforsikringen. Derfor er det vigtigt, at du selv husker det. Det kan blive meget dyrt, hvis du eller et familiemedlem bliver syg under rejsen, så lad være med at spare de småpenge, en rejseforsikring koster.
Her er et par eksempler fra forsikringsselskabernes statistikker over uheld og ulykker i Thailand fra 2004 til 2006:
I uheldskategorien "faldet, snublet eller trådt forkert" svinger regningerne fra 260 kroner og helt op til 275.000 kroner. I kategorien "akut sygdom" meldes der om regninger på helt op til 569.000 kroner. Trafikulykker på knallert, scooter eller motorcykel har kostet op til 276.000 kroner.
Men det allerførste skridt er selvfølgelig at tjekke dine egne forsikringsforhold, inden du sætter dig til tasterne. Måske er du allerede dækket af din familieforsikring eller en ekstraforsikring tilknyttet dit kreditkort.
8) Bagageforsikring – spild af penge?
Mange forsikringsselskaber tilbyder ekstra bagageforsikring, men måske kan du roligt spare de kroner. Du kan meget vel være dækket i forvejen af din indboforsikring. Tjek det inden du booker dine flybilletter.
9) Skal jeg forsikre mig mod konkurs?
På stadig flere steder på nettet kan du nu købe en ekstra forsikring, der beskytter dig mod flyselskabets konkurs, og det kan jo umiddelbart lyde meget fristende. Adskillige selskaber flyver med store underskud, og ingen ved hvornår vi ser en "ny Sterling".
Men er forsikringen pengene værd? Svaret er både ja og nej. Igen er det allerbedst at betale med kreditkort – så er du sikret uden at skulle tænke på konkursforsikring. Udstederen af kreditkortet giver dig pengene igen, hvis flyselskabet krakker.
Hvis du derimod – trods alle gode råd – betaler med Dankort, VISA/Dankort eller bankoverførsel, kan du overveje at købe en konkursforsikring.
Rejsegarantifonden hjælper kun i tilfælde af et rejsebureaus eller et flyselskabs konkurs, hvis du har købt mindst to ydelser af et almindeligt rejsebureau. Fx flybillet og to nætter på et hotel. Hvis du derimod har købt dine flybilletter et sted på nettet, og derefter booket hotel på en anden hjemmeside, er der ikke nogen hjælp fra Rejsegarantifonden.
10) Husk visum!
Det er dit eget ansvar at huske visum. Hvis du ikke har visum til et land, som kræver det, får du slet ikke lov at rejse ind i landet. Dermed er din flybillet ubrugelig, og du får ikke pengene tilbage. Eksempler på lande, der kræver visum er USA, Australien, Indien og Kina.
Husk også, at reglerne for visum er forskellige, alt efter om du har dansk eller udenlandsk pas. Så hvis du bor i Danmark, men ikke har dansk pas, er der muligvis andre regler for at du kan få dit visum.
Vær altid ude i god tid før afrejse. Det kan ofte tage en uge eller mere fra du ansøger til du får dit visum.